Ingvild Wang og Kristian Ebnes om sine internship hos ROAF


Navn: Ingvild Wang og Kristian Ebnes

Studieretning: 5. klasse, Energi og miljø, retning industriell økologi, på NTNU og 5. klasse, Miljø og naturressurser, retning limnologi og vannressurser på NMBU

 

ROAF – Romerike Avfallsforedling IKS drifter åtte gjenvinningsstasjoner, men er kanskje mest kjent for Europas mest moderne ettersorteringsanlegg. Mange land i hele verden ser til Norge på grunn av dette høyteknologiske og helautomatiske anlegget. Her forteller Ingvild og Kristian om sine sommerjobber som miljøagenter hos ROAF.

 

I åtte uker har vi vært med på å samle inn og klargjøre data som skal benyttes i et pilotprosjekt i 2019. Målet med prosjektet er å øke bruken av grønne poser til matavfall, samt å få ned graden av feilsortering. For å finne ut akkurat hvor mange som kildesorterer riktig i dag er vi ute i felt tre ganger i uken. Da står vi opp grytidlig for å oppfylle den store barndomsdrømmen; å få stå bakpå en renovasjonsbil!

Dersom innbyggerne på Nedre Romerike ikke bruker grønne poser til matavfallet sitt får de en såkalt «tag» på avfallsbeholderen sin, hvor det står beskrevet hvorfor matavfallet deres er så viktig for oss. Dersom beholderen deres for papp, papir og kartong eller restavfall inkl. plast ikke blir tømt på grunn av feilsortering, får de en tag som forklarer hvorfor.  Fremover blir det spennende å se om denne taktikken øker kildesorteringen, og hvordan kundene reagerer på en tag som også er synlig for naboene.

På vår jakt etter «miljøsyndere» må vi kjøre mye i bil, og fordi ROAF er en grønn bedrift med sterkt fokus på bærekraft har vi fått opplæring på flere miljøvennlige biler. Etter at Kristian freidig inviterte logistikksjef Roger på «fylletur», har vi lært å fylle både hydrogen og biogass. Ingvild føler seg ganske stolt når hun fyller hydrogen på tanken, som bildet til høyre viser.

Den første uken hos ROAF var det fokus på å lære mest mulig om bedriften. Maria, «miljøagentmammaen» vår, tok oss med på en hilserunde til alle kontorene og på sightseeing på gjenvinningsstasjonen på Skedsmo, som er den største av ROAFs åtte gjenvinningsstasjoner. Den uken fikk vi også jobbe på ESAR – Europas mest moderne og verdens (!) mest automatiske ettersorteringsanlegg for husholdningsavfall. Her fikk vi innblikk i hvor mye rart folk faktisk kaster i restavfallsbeholderen sin. Alt fra iPader til sparkesykler, store tepper og støvsugere. Noe av det verste de har fått inn, fortalte de, var blant annet en radiator kamuflert i en barnehagedress, svære kjettinger og tunge bildeler. Feilsortering ser vi mye av ute i felt også, og det gjør at jobben føles ekstra viktig. Det er ikke det at folk ønsker å gjøre feil, men mange vet rett og slett ikke hva som er riktig sortering og hvorfor det er så viktig. Vårt nye motto er derfor; «kunnskap til folket!»

Dette mottoet blir av og til satt litt på prøve når vi ringer kunder for å informere om kildesortering. Når noen faktisk sier at de er «et jævla miljøsvin, som kaster det de vil hvor de vil», kan det være ørlite grann vanskelig å holde tonen munter og mild, mens man diplomatisk forklarer om sortere.no, søppeltaxier og om hvor lett det egentlig er å kildesortere riktig. Heldigvis er de fleste kundene hyggelige og de setter pris på å lære om hvordan de kan være med på miljødugnaden, og gjøre hverdagen litt grønnere.  Sammen jobber vi hele gjengen for å nærme oss ROAFs mål om 70% materialgjenvinning og ombruk innen 2030. Det er et hårete og ambisiøst mål, men heldigvis er veien dit både lærerik og spennende.

Miljøvennlig og sirkulær hilsen fra Ingvild og Kristian

– «Miljøagenter med linsens til å resirkulere»